Sidans innehåll

bibblan

Skolbiblioteket i Kunskapens Hus

Skolbiblioteket i Kunskapens hus finns för elever och personal på Marks Gymnasieskola och Vuxenutbildningen i Mark. Våra bibliotekarier hjälper dig att hitta det du söker och finns också som stöd i undervisningen. Vi tar gärna emot förslag till inköp av nya böcker och tidskrifter – så kom gärna in till oss med dina önskemål!

Öppettider

Måndag, onsdag, torsdag och fredag: 08.15–15.30
Tisdag: 10.00–15.30

Skolbiblioteket – en pedagogisk resurs

Förutom alla böcker på första våningen hittar du arbetsplatser och studierum en trappa upp. Hos oss kan du få personlig handledning och biblioteket är en resurs som ingår i skolans verksamhet, både i klassrum och i våra lokaler. Vi bibliotekarier arbetar med att främja läslust och verka som en pedagogisk resurs, samt för att förbättra elevers förmåga att hitta information, referera till den och att vara källkritiska. Om du tycker det är lättare att lyssna på böcker än att läsa så kan du få hjälp att hitta olika alternativ, som exempelvis inläsningstjänst.

Här kan du läsa mer om vilka andra typer av stöd som erbjuds på Marks Gymnasieskola.

Låna och beställ böcker

Här är det lätt att låna böcker, både av oss vid disken men även med hjälp av självutlåningsstationen där du använder din pinkod. Du hanterar dina lån genom att logga in i Knallebiblioteken nedan, som är en gemensam katalog och webbsida för biblioteken i Mark, Bollebygd, Borås, Herrljunga, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda.

Oavsett var du bor kan du låna en bok från ett av Knallebiblioteken och återlämna på ett annat. Det går också bra att reservera och skicka böcker mellan biblioteken. Du är själv alltid ansvarig för lånet. Om du tappar bort en bok, skadar den eller inte lämnar tillbaka den måste du ersätta den. Läromedel och klassuppsättningar lånas endast ut till elever och personal på Marks Gymnasieskola.

Logga in på Knallebilbioteken för att hantera dina lån. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hittar du inte det du behöver i Knallebiblioteken kan du också använda Libris, som är en gemensam svensk datoriserad samkatalog för ett stort antal svenska bibliotek, i huvudsak universitets- och högskolebibliotek.

Här hittar du den digitala katalogen Libris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digitala böcker

Tycker du att det är lättare att lyssna än att läsa? Hos oss finns det många olika alternativ till den traditionella boken.

Inlästa läromedel

Skolbiblioteket har ett avtal med företaget Inläsningstjänst (ILT) som erbjuder inlästa läromedel och en del skönlitteratur, samt studiestöd på flera olika språk. Alla elever får en länk och inloggningsuppgifter till tjänsten (kolla din skol-epost). Kontakta biblioteket om du behöver hjälp.

Klicka här för att komma till Inläsningstjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För dig med läsnedsättning

Har du svårt att läsa tryckta böcker? Då kan du ta hjälp av Legimus, som är ett digitalt bibliotek med talböcker, punktskriftsböcker och e-textböcker. Hör av dig till oss i skolbiblioteket så kan vi tillsammans med specialpedagog registrera ett konto åt dig.

Här hittar du det det digitala biblioteket Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här nedan följer några länkar till sökmotorer och databaser som du kan använda när du letar information på internet. Du behöver vara på skolan för att komma åt dessa. Tänk på att för att få bra sökresultat är det viktigt att du formulerar frågan så tydligt som möjligt.

NE.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Nationalencyklopedin är Sveriges främsta uppslagsverk, baserat på vetenskaplig grund och värdeneutralitet.

Alex Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Ett författarlexikon som innehåller presentationer av författare från hela världen.

Globalportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Fakta om globala frågor och nyheter med ett annorlunda perspektiv från världens alla hörn med ämnessidor där du kan lära dig mer om till exempel mänskliga rättigheter eller miljö.

Landguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – tillförlitlig och uppdaterad information om alla världens länder, konflikter och organisationer. Ett mellanting mellan en nyhetstjänst och ett uppslagsverk.

PressReader Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Här kan du läsa dagstidningar och tidskrifter på över 100 olika språk. Välj själv om du vill läsa på bibliotekets datorer, från din egen dator, eller i appen för mobiltelefon och surfplatta. För att läsa dagstidningar i PressReader loggar du in direkt på deras webbplats alternativt ladda ner appen PressReader i AppStore Länk till annan webbplats. eller Google Play Länk till annan webbplats.. Klicka på "Sign in", välj "Library or Group", leta upp "Knallebiblioteken" och logga in med ditt personnummer och PIN-kod.

Inetmedia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – innehåller nyheter och en länkar till olika medier främst inom Sverige.

Global Grant Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – en databas där du kan söka bidrag och stipendier. Du loggar in genom att välja Mark som ort och ditt lånekortsnummer.

DiVA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – Digitala Vetenskapliga Arkivet är Sveriges största digitala publiceringssystem för forskningspublikationer.

Exalead Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – avancerade sökmöjligheter

Google Scholar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – material som kommer från universitet, forskningsinstitut, vetenskapliga förlag

ArtikelSök Länk till annan webbplats. – ett enkelt sökverktyg för skolarbete eller en avancerad sökmotor vid forskning, med tillgång till över tusen svenska tidningar och tidskrifter, där Innehållet är granskat, utvalt och källhänvisat så du kan alltid själv kolla referenserna. Som inloggad når du alltid startsidan genom att trycka på ArtikelSök uppe till vänster. Logga in med följande uppgifter:
Användarnamn: btj2141@btj.directory
Lösenord: Newton45

Kontakt

Skolbiblioteket Kunskapens hus
Telefon: 0320-21 73 82
Mejladress: biblioteketkhus@mark.se

Uppdaterad:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen