Sidans innehåll

Hemberedskap

Vi har alla ett ansvar för att ha en hemberedskap i händelse av kris. De som inte har behov av stöd i vardagen ska ha hemberedskap för att klara sig själva i minst en vecka - så att samhällets resurser kan gå till de som är i störst behov av stöd.

Med klimatförändringar kommer extremväder att bli allt vanligare och vi kan drabbas av stormar och översvämningar, eller så kan vi behöva stå emot angrepp som it-attacker eller krig.

Broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Broschyren skickades ut till alla hushåll i Sverige 2018. I broschyren finns checklistor på det som myndigheter rekommenderar att du har hemma. Om du vill ha ett fysiskt exemplar går det bra att hämta i kommunhusets reception.

Om krisen eller kriget kommer Pdf, 2.8 MB, öppnas i nytt fönster.

Vad kan du göra?

Fundera också på vad du kan göra för att bidra till samhällets krisberedskap. Agera solidariskt och hjälp dina grannar och närstående eller organisera dig i en förening som kan finnas där för att hjälpa till. Då blir vi ett mer motståndskraftigt samhälle som kan stå upp för våra värderingar och våra medmänniskor.

Vatten och mat viktigt

Vatten är det viktigaste att ha tillgång till vid en kris. Exempelvis kan du frysa in pet-flaskor, fyll dem dock inte ända upp med vatten. I kris kan flaskan både fungera som en kylare och sedan som dricksvatten. Fyll även plastdunkar som du ställer mörkt och svalt, då kan de hålla länge utan att man behöver byta. Har du husdjur, tänk på att också de behöver vatten. Om du misstänker att vattnet inte är rent så är det bästa att koka vattnet. Det finns förvisso tabletter att använda också, men att koka vattnet, med rejäla bubblor, är det bästa sättet att döda bakterier.

Även om man klarar sig längre utan mat än vatten så påverkas bland annat tankeförmågan av att inte äta. Knäckebröd och pålägg på tub är mat som håller länge. Konserver är bra, framför allt att använda tomatsås som bas. Eftersom det innehåller vätska behöver man inte extra vatten vid tillagning, utan man kan blanda i pasta eller bulgur till exempel. Även nötter är bra att ha i en krislåda.

Både mat och vatten kan behöva hettas upp, vilket kan vara svårt om strömmen går. Då kan man exempelvis använda ett stormkök eller en grill. Skulle man inte äga något av det själv, så kanske det finns en gemensam grill utomhus nära där man bor.

Viktigt att hålla värmen

Det är viktigt att kunna hålla värmen under en kris. Ha rejäla kläder, sovsäckar och filtar. Om värmen i din bostad slutar att fungera kan det vara bra att tejpa för fönstren med filtar och samlas i ett rum för att samla värme eller bygga en koja under ett bord. Det är också bra att ha gott om värmeljus och tändstickor hemma, men tänk på brandsäkerheten då.

Om strömmen går

Om strömmen går blir det svårt att ladda mobilen, så se till ett ha en laddad powerbank eller en vevbar laddare. Se också till att ha ett papper med alla viktiga telefonnummer nedskrivna – både till myndigheter och till dina anhöriga. Det är bra att ha en radio, och viktigt att du har möjlighet att ladda den med extrabatterier eller solceller.

Håll dig informerad

Vår beredskapskanal är P4 och där går den viktiga informationen från myndigheter ut.

Du kan även ringa 113 13, som är vårt nationella informationsnummer vid kris.

Uppdaterad:

Informationsägare: Kommunstyrelsens förvaltning