Sidans innehåll

Elever agerar politiker i talarstol.

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskap handlar om att se världen i ett större perspektiv, att ifrågasätta och påverka samhället vi lever i. För det behövs kunskap om livsvillkor i olika kulturer, mänskliga rättigheter och internationella sammanhang, vilket du får här.

Det här är ett program för dig som vill bredda din syn på världen och vill hålla alla dörrar öppna för att kunna studera vidare på universitet och högskola, även internationellt. Här får du kunskap om det globala och vilka faktorer som påverkar möjligheterna att bygga ett hållbart samhälle. En stor del av utbildningen ägnas åt att studera mänskligt beteende, demokrati och aktuella samhällsfrågor. Vi fördjupar oss även i ämnen som mänskliga rättigheter och kommunikation bland annat genom att arrangera demokratidagar och skolval. Vi på Marks Gymnasieskola är extra bra på att delta i internationella projekt både på hemmaplan och utomlands. Bland annat är vi Amnestys skola för mänskliga rättigheter och ambassadörskola för EU.

Våra inriktningar

Beteendevetenskap

Det finns många yrken där mänskligt beteende är centralt och med den här inriktningen får du lära dig mycket om människan genom kurser som psykologi, sociologi och etnicitet och kulturmöten. Även utanför arbetslivet kommer du att ha stor nytta av kunskaper om människors agerande som individer och medlemmar i grupper, organisationer och samhällen under olika förutsättningar.

Samhällsvetenskap

Här fördjupar du dina kunskaper inom samhällsvetenskaperna. Inriktningen ger dig kunskaper om de förhållanden som påverkar världspolitiken. Vi fokuserar på samhällsuppbyggnad, historia, demokrati och mänskliga rättigheter, men du får också lära dig mer om samhällsproblem som kriminalitet och åtgärder för brottsförebyggande.

Kombinera med idrottsgymnasiet

Samhällsvetenskapsprogrammet kan kombineras med idrottsgymnasiet på Marks Gymnasieskola.

Du kan läsa mer om idrottsgymnasiet här.

Exempel på kurser

Filosofi, psykologi, kriminologi, moderna språk, kommunikation, sociologi, ledarskap och organisation, internationella relationer, etnicitet och kulturmöten, historia, geografi, religion

Du kan studera vidare till

Polis, psykolog, beteendevetare, socionom, sjuksköterska, journalist, jurist, lärare, präst, fastighetsmäklare, förskollärare, kommunikatör, kriminolog, pr-ansvarig, marknadsförare, rektor, specialpedagog, tolk, miljövetare, med mera.

Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.

Skugga oss!

Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på samhällsvetenskapsprogrammet? Anmäl dig genom att kontakta:
Ingrid Nedestam, programansvarig
Mejladress: ingrid.nedestam@mark.se

Kontakt

Har du funderingar, välkommen att höra av dig till oss!
Samhällsvetenskapsprogrammet
Mejladress: samhallsvetenskapsprogrammet@mark.se

Marika Blomquist, rektor för enhet B
Telefon: 0320-21 74 85
Mejladress: marika.blomquist@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.

mg_logo

Publicerades:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen