Sidans innehåll

Elever spelar i en musikal på en scen.

Estetiska programmet

Vill använda din kreativitet och utveckla ditt skapande under din gymnasietid och samtidigt bli behörig för att kunna studera vidare efteråt? Då är det här rätt program för dig!

Här på estetiska programmet får du möjlighet att utveckla din kreativitet och öva på att samarbeta och ta initiativ. Du får lära dig att göra fotoutställningar och konserter och har också stor frihet att skapa egna projekt. Tillsammans med ämnen som språk, historia, kulturvetenskap och kommunikation ger det dig kunskaper som är värdefulla för både arbetsmarknaden och högre utbildning. Eftersom programmet är högskoleförberedande ger det dig många möjligheter för framtiden.

Sista året gör alla elever en större föreställning, exempelvis en musikal, som visas både för skola och allmänhet. Foto och media-inriktningen har examensutställning på Rydals museum. Vi gör även studiebesök på bland annat Göteborgsoperan, reklambyråer, film- och musikstudios. Gillar du att resa kan du delta i MG:s utbyten med andra skolor runt om i världen.

Våra inriktningar

Musik

Här får du hjälp att utveckla din musikalitet och att hitta ditt sätt att uttrycka dig. Du får vara med och planera och medverka i konserter, lära dig musikteori, ljudteknik samt jobba i professionell musikstudio. Du får individuella sång- och instrumentlektioner och från och med hösten 2024 har du som elev hos oss möjlighet att ha datorn som instrumentval.

Foto och media

Förutom att utveckla din kreativitet inom fotografi får du här också lära dig grunderna i grafisk design och rörlig bild. Du får jobba med verkliga projekt, som att fotografera till skolans programkatalog och tidningen MGZINE, samt studiofotografering och utställningar. Du lär dig flera professionella program som Photoshop och InDesign men även att jobba analogt i vårt eget mörkrum.

ES Merit – för dig som vill ha mer

Vill du gå estetiska programmet och även vara garanterad att få läsa Matematik 2b, Engelska 7 och Naturkunskap 2? Då ska du välja profilen ES Merit, som ger dig behörighet till fler högskoleutbildningar, samtidigt som du läser de ordinarie kurserna på foto- eller musik-inriktningen.

Kombinera med idrottsgymnasiet

Estetiska programmet kan kombineras med idrottsgymnasiet på Marks Gymnasieskola. Det är dock inte möjligt om du väljer ES Merit.

Du kan läsa mer om idrottsgymnasiet här.

Exempel på kurser

Historia 2b kultur, fotografisk bild, digitalt skapande, medieproduktion, musikproduktion, konstarterna och samhället, ensemble med körsång, instrument eller sång

Du kan studera vidare till

Lärare, psykolog, jurist, musiker, musikproducent, journalist, art director, kulturvetare, fotograf med mera.

Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.

Skugga oss!

Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på estetiska programmet? Anmäl dig genom att kontakta:
Eva Bäcklund, programansvarig
Mejladress: eva.backlund@mark.se

Kontakt

Har du funderingar, välkommen att höra av dig till oss!
Estetiska programmet
Mejladress: estetiskaprogrammet@mark.se

Mikael Andersson, rektor för enhet C
Telefon: 0320-21 73 49
Mejladress: mikael.andersson2@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.

mg_logo

Publicerades:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen