Sidans innehåll
Industritekniska programmet
I den moderna industrin finns det massor av jobbmöjligheter för dig som är intresserad av teknik och praktiska lösningar. Med den här yrkesutbildningen får du en mix av teori och praktik. Du får lära dig använda samma moderna utrustning som du kommer att stöta på ute i arbetslivet för att hantera de tekniska system som behövs för tillverkning och utveckling inom industrin.
Våra inriktningar
Produkt- och maskinteknik
Om du väljer den här inriktningen kommer du att utforska programmering och lära dig använda modern teknik och utrustning. Du får även öva dig på att själv designa, konstruera och tillverka. Datorstyrd produktion (CNC-, CAD/CAM-teknik), plåtbearbetning, svetsning, svarvning och fräsning ingår också.
Svetsteknik
På svetsteknikinriktningen lägger vi mest fokus på praktiskt arbete, som varvas med teori. Här lär du dig om olika svetstekniker och hur du bearbetar plåtdetaljer på ett professionellt sätt.
Möjlighet till gymnasial lärlingsutbildning
Om du är driven och brinner för yrket har du möjlighet att gå utbildningen som lärling vilket innebär att du kommer att spendera mer än hälften av din tid ute i arbetslivet (apl). Du kan dessutom söka gymnasial lärlingsanställning (GLA) och tjäna pengar samtidigt som du studerar. Det här gör att du kommer ha goda chanser att få jobb efter gymnasiet. Du kan läsa mer om hur lärlingsutbildning och GLA fungerar här.
Viktiga licenser ingår
Under din utbildning hos oss kommer du också att skaffa dig värdefulla licenser. Förutom svetsarprövningar får du även truckkort och blir certifierad för Heta arbeten – en viktig säkerhetsutbildning som branschen kräver för så kallade tillfälliga brandfarliga arbeten.
Högskoleförberedande
Du kan fortsätta att studera efter industritekniska programmet. De kurser som ger grundläggande högskolebehörighet ingår i utbildningen, men du har möjlighet att välja bort de kurserna om du vill.
Du kan läsa mer om att välja omfattning av studieplan här Pdf, 57.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Exempel på jobb efter examen
CNC-tekniker, internationell svetsare (IW), maskinreparatör, produktionstekniker, smidesarbetare och inom process- och tillverkningsindustrin.
Du kan studera vidare inom
Industridesign, teknik och tillverkning, produktionsutveckling, industriell automationsteknik, med mera.
Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.
Poängplaner
Vi reserverar oss för att ändringar kan ske i poängplanerna.
Poängplan för industritekniska programmet 2024–2025 (pdf) Pdf, 140.9 kB, öppnas i nytt fönster.
Skugga oss!
Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på industritekniska programmet? Anmäl dig genom att kontakta:
Thomas Palm, programansvarig
Mejladress: thomas.palm@mark.se
Kontakt
Har du funderingar, välkommen att höra av dig till oss!
Industritekniska programmet
Mejladress: industritekniskaprogrammet@mark.se
Markus Ring, rektor för enhet D
Telefon: 0320-21 73 75
Mejladress: markus.ring@mark.se
Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.
Publicerades:
Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen