Sidans innehåll

Tjej och kille i en vårdsal med en docka.

Vård- och omsorgsprogrammet

Vill du vara den som väljer världens viktigaste jobb? Vård och omsorg är en stor del av det samhälle vi lever i och utvecklas hela tiden. Vården och omsorgen behöver dig!

Vill du arbeta med människor i olika skeenden i livet? I det här programmet ingår bland annat beteendevetenskap, psykologi, barn- och ungdomshälsa samt funktionsförmåga och funktionsnedsättning. Den här utbildningen lär dig hur man ger vård och omsorg. Grunden ligger i kurserna anatomi, fysiologi, social omsorg, hälso- och sjukvård samt omvårdnad. Vi skapar realistiska situationer i våra metodsalar för att öva med mycket avancerad teknik.

Våra profiler

Vård utan gränser – volontärarbete

Den här profilen bygger på medmänskligt engagemang och global medvetenhet. Du fördjupar dina kunskaper om de medicinska åtgärder som krävs i utsatta delar av världen.

Vård inom räddningsmedicin

Akutsjukvård, ambulanssjukvård och räddningstjänst är ofta den första vård som når fram vid till exempel en olycka. Med denna profil får du en utbildning som gör att du kan söka tjänst som deltidsbrandman efter genomgångna prov.

Möjlighet till gymnasial lärlingsutbildning

Programmet är skolförlagt men du kan också välja att gå som lärling från och med årskurs två, vilket bland annat innebär att minst halva utbildningen är arbetsplatsförlagd. Även om du läser på skolan ingår minst 16 veckor arbetsplatsplatsförlagt lärande (apl).

Du kan läsa mer om hur lärlingsutbildning fungerar här.

Högskoleförberedande

Du kan fortsätta att studera efter vård- och omsorgsprogrammet. De kurser som ger grundläggande högskolebehörighet ingår i utbildningen, men du har möjlighet att välja bort de kurserna om du vill.

Du kan läsa mer om att välja omfattning av studieplan här Pdf, 57.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om grundläggande högskolebehörighet för yrkesprogram på Skolverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om vård- och omsorgsprogrammet på Skolverkets utbildningsguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skyddad yrkestitel och kvalitetsgaranti

När du avslutat utbildningen och fått din yrkesexamen har du möjlighet att arbeta som undersköterska i bland annat Marks kommun. Undersköterska är en yrkestitel som numera är skyddad av Socialstyrelsen.

Som certifierade medlemmar i vård- och omsorgscollege garanterar vi att din utbildning håller riktigt hög kvalitet. Efter examen får du ett diplom som visar att du har studerat hos en certifierad utbildare.

Läs mer om Vård- och omsorgscollege Sjuhärad på vo-college.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exempel på jobb efter examen

Undersköterska, stödassistent, deltidsbrandman, biståndsarbetare, volontärarbetare

Du kan studera vidare till

Sjuksköterska, deltidsbrandman, polis, brandman, militär, väktare, socionom, fysioterapeut, dietist, specialistundersköterska med mera.

Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.

Skugga oss!

Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på vård- och omsorgsprogrammet? Anmäl dig genom att kontakta:
Ida Wilson, programansvarig
Mejladress: ida.wilson@mark.se

Kontakt

Har du funderingar, välkommen att höra av dig till oss!
Vård- och omsorgsprogrammet
Telefon: 0722-50 74 90
Mejladress: vardoomsorgsprogrammet@mark.se

Tinah Hallberg, rektor för enhet A
Telefon: 0320-21 74 07
Mejladress: tinah.hallberg@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.

mg_logo

Publicerades:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen