Sidans innehåll

Frisörelev jobbar med kund i salong.

Hantverksprogrammet – frisör

Frisöryrket är ett hantverk där du kommer att känna dig både stolt och tacksam med varje kund som lämnar salongen gladare och snyggare än innan. Som frisör blir du aldrig fullärd – det dyker ständigt upp nya trender, tekniker och behandlingar.

Det här är en utbildning för dig som är serviceinriktad och vill bli framtidens frisör. För dig som är social, kreativ och älskar mode – att följa trender hinner du inte, du skapar dem snarare!

Vår inriktning

Frisör

Vi har en fullt utrustad egen salong här på skolan och vi utbildar dig i tätt samarbete med branschen, som alltid letar efter behöriga frisörer. Här får du lära dig allt från klippning till styling och färglära. Du får träna på olika stilar och tekniker och kommer bland annat lära dig sätta upp festfrisyrer, utföra färgtekniker som balayage, ombre och sombre samt att permanenta. Vi inkluderar också entreprenörskap i utbildningen eftersom många frisörer väljer att starta sina egna salonger. Det är vanligt att frisörer senare utbildar sig inom ledarskap, ekonomi och marknadsföring.

För att arbeta som behörig frisör krävs också en så kallad färdigutbildning. Det innebär att efter din utbildning hos oss, med ett avklarat delprov som skolan bekostar, behöver du jobba ett visst antal timmar på en salong för att få avlägga ett gesällbrev. Med ett gesällbrev i handen är världen din arbetsplats!

Är du tävlingsmänniska finns massor av olika bransch­tävlingar där du kan släppa loss din kreativitet ännu mer än på salongen. Frisörer som lyckas bra i stora tävlingar blir ofta trendsättare i branschen och det öppnar också dörrar till spännande internationella karriärmöjligheter.

Lärlingsutbildning

Hos oss går du som lärling, vilket innebär att minst hälften av utbildningen sker ute på en salong (apl). Här är tempot högt, men det är också superkul och du bygger värdefulla kontakter som du kommer att ha nytta av i framtiden. Du kan läsa mer om hur lärlingsutbildning fungerar här.

Högskoleförberedande

Utbildningen är högskoleförberedande, vilket är bra om du vill vidareutveckla dig längre fram. De kurser som ger grundläggande högskolebehörighet ingår i utbildningen, men du har möjlighet att välja bort de kurserna om du vill.

Du kan läsa mer om att välja omfattning av studieplan här Pdf, 57.5 kB, öppnas i nytt fönster..

Läs mer om grundläggande högskolebehörighet för yrkesprogram på Skolverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exempel på jobb efter examen

Herr- och damfrisör, hår- och makeupstylist, barberare, frisörtekniker, frisörlärare, rådgivare och säljare av produkter och verktyg för styling

Du kan studera vidare till

Ledarskap, företagsekonomi, försäljning, yrkeshögskola, kommunikation och konsultation med mera.

Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.

Skugga oss!

Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på hantverksprogrammet? Anmäl dig genom att kontakta vår lärlingskoordinator Ann-Sofi Sinkkonen!

Kontakt

Ann-Sofi Sinkkonen, lärlingskoordinator
Telefon: 0705-17 09 09
Mejladress: ann-sofi.sinkkonen@mark.se

 

Markus Ring, rektor för enhet D
Telefon: 0320-21 73 75
Mejladress: markus.ring@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.

mg_logo

Publicerades:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen