Sidans innehåll

Rörmokar-elev arbetar med rör.

VVS- och fastighetsprogrammet

VVS står för de tekniska system som förser oss med värme, kyla, ventilation, vatten och avlopp – ett hantverk som alltid kommer att behövas.

VVS- och fastighetsprogrammet är en yrkesutbildning där du lär dig att installera och reparera rör och anläggningar för värme, vatten och avlopp. Hos oss läser du utbildningen som lärling och minst hälften av tiden är arbetsplatsförlagt lärande, så kallat apl. Efter gymnasiet har du alltså mycket goda jobbmöjligheter.

Viktiga licenser ingår

I utbildningen ingår liftutbildning samt certifikat för Heta arbeten – en viktig säkerhetsutbildning som behövs för att få jobba med tillfälliga brand­farliga arbeten.

Vår inriktning

VVS

Programmets inriktning leder till yrket VVS-montör. Du lär dig att installera och reparera värme-, ventilations- och sanitetsanläggningar men också svetsteknik inriktad för VVS. Du får också kunskaper i ellära samt att installera och reparera pumpar, varmvattenberedare samt styr- och reglerutrustning.

VVS-yrket är ett traditionellt hantverk som moderniserats med ny teknik, till exempel de datoranordningar som finns i värme och kylanläggningar. Förutom att behärska den nya tekniken måste en VVS-montör kunna tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna. I nybyggen behöver du kunna arbeta efter ritningar och tekniska beskrivningar.

Lärlingsutbildning

Under din utbildning kommer du att vara en lärling, vilket bland annat innebär att över hälften av din tid kommer att spenderas ute i arbetslivet, vilket kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Detta ger dig fantastiska möjligheter att knyta värdefulla kontakter och goda möjligheter till jobb efter examen.

Du kan läsa mer om hur lärlingsutbildning fungerar här.

Högskoleförberedande

Du kan fortsätta att studera efter vvs- och fastighetsprogrammet. De kurser som ger grundläggande högskolebehörighet ingår i utbildningen, men du har möjlighet att välja bort de kurserna om du vill.

Du kan läsa mer om att välja omfattning av studieplan här Pdf, 57.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om grundläggande högskolebehörighet för yrkesprogram på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan läsa mer om vvs- och fastighetsprogrammet på Skolverkets utbildningsguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exempel på jobb efter examen

VVS-montör, isoleringsmontör, rörmokare, fastighetstekniker, industrimontör, ventilationsmontör, kyl- och värmepumpsmontör

Du kan studera vidare till

VVS-ingenjör, energitekniker byggnader, STI-ingenjör, VVS-projektör, drifttekniker, anläggningskonstruktör, kyl- och värme-pumpstekniker med mera.

Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.

Skugga oss!

Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på vvs- och fastighetsprogrammet? Anmäl dig genom att kontakta vår lärlingskoordinator Ann-Sofi Sinkkonen!

Kontakt

Ann-Sofi Sinkkonen, lärlingskoordinator
Telefon: 0705-17 09 09
Mejladress: ann-sofi.sinkkonen@mark.se

Markus Ring, rektor för enhet D
Telefon: 0320-21 73 75
Mejladress: markus.ring@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.

mg_logo

Publicerades:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen