Sidans innehåll
VVS- och fastighetsprogrammet
VVS står för de tekniska system som förser oss med värme, kyla, ventilation, vatten och avlopp – ett hantverk som alltid kommer att behövas.
VVS- och fastighetsprogrammet är en yrkesutbildning där du lär dig att installera och reparera rör och anläggningar för värme, vatten och avlopp. Hos oss läser du utbildningen som lärling och minst hälften av tiden är arbetsplatsförlagt lärande (apl). Efter gymnasiet har du alltså mycket goda jobbmöjligheter.
Viktiga licenser ingår
I utbildningen ingår liftutbildning samt certifikat för Heta arbeten – en viktig säkerhetsutbildning som behövs för att få jobba med tillfälliga brandfarliga arbeten.
Våra inriktningar
VVS
Denna inriktning leder till yrket VVS-montör. Du lär dig installera och reparera värme- och sanitetsanläggningar samt svetsteknik för VVS. Du får även kunskaper i ellära och att hantera pumpar, varmvattenberedare samt styr- och reglerutrustning. Du lär dig både traditionell och ny teknik, som datoranordningar i värme- och kylanläggningar. En VVS-montör måste tänka kreativt för att hitta lösningar och kunna arbeta efter ritningar och tekniska beskrivningar.
Ventilation
Inriktningen ventilation ger kunskaper i installation, service och underhåll av ventilationssystem. Du lär dig hur systemen byggs upp, fungerar och åtgärdas. Fokus ligger också på plan- och sektionsritningar samt vikten av god ventilation för inomhusmiljö. Detta kan leda till arbete som ventilationsmontör.
Lärlingsutbildning
Hos oss går du det här programmet som lärling, vilket bland annat innebär att över hälften av din tid kommer att spenderas ute i arbetslivet, vilket kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Detta ger dig fantastiska möjligheter att knyta värdefulla kontakter och goda möjligheter till jobb efter examen.
Du kan läsa mer om hur lärlingsutbildning fungerar här.
Högskoleförberedande
Du kan fortsätta att studera efter vvs- och fastighetsprogrammet. De kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram, men du kan välja bort dessa kurser om du vill. Du har också möjlighet att läsa vidare på yrkeshögskola och folkhögskola.
Du kan läsa mer om att välja omfattning av studieplan här Pdf, 57.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Exempel på jobb efter examen
VVS-montör, isoleringsmontör, rörmokare, fastighetstekniker, industrimontör, ventilationsmontör, kyl- och värmepumpsmontör med mera.
Du kan studera vidare till
VVS-ingenjör, energitekniker byggnader, STI-ingenjör, VVS-projektör, drifttekniker, anläggningskonstruktör, kyl- och värmepumpstekniker med mera.
Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.
Poängplaner
Vi reserverar oss för att ändringar kan ske i poängplanerna.
Skugga oss!
Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på vvs- och fastighetsprogrammet? Anmäl dig genom att kontakta vår lärlingskoordinator Ann-Sofi Sinkkonen!
Kontakt
Ann-Sofi Sinkkonen, lärlingskoordinator
Telefon: 0705-17 09 09
Mejladress: ann-sofi.sinkkonen@mark.se
Markus Ring, rektor för enhet D
Telefon: 0320-21 73 75
Mejladress: markus.ring@mark.se
Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.
Publicerades:
Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen