Sidans innehåll

Tjej jobbar med elektronik.

El- och energiprogrammet

Vår värld är i ständig förändring och vi behöver energi för allt vi gör. Energisystemet är som ett stort pussel där allt hänger ihop och vi vill lära dig att se helheten. Är du intresserad av automationsteknik och elinstallationer så är det här en yrkesutbildning för dig.

Våra inriktningar

Automationsteknik

På den här inriktningen kommer du att lära dig om mekatronik, elektroteknik, datorteknik, hur man sköter om och underhåller system, samt programmering. Här får du möjlighet att planera, installera och sätta igång automatiserade system. Dessutom kommer du att få en grundläggande förståelse för datorkommunikation, nätverksteknik och robotteknik.

Elteknik

Den här inriktningen lär dig om elektromekanik, energiteknik, datorteknik och mekatronik. Här kan du jobba med kraft- och belysningsinstallationer, bygga fiber- och datanät och arbeta med styrutrustning i byggnader för framtida hem och industrier. Du kommer att utveckla ditt kunnande när det gäller att installera, underhålla och reparera olika elsystem.

Möjlighet till gymnasial lärlingsutbildning

Under din tid hos oss kommer du att få chansen att vara på en arbetsplats (apl) i totalt minst 16 veckor, under årskurs två och tre. Det innebär att du får prova på arbetslivet på riktigt och knyta värdefulla kontakter för framtiden.

Båda inriktningarna kan du gå som lärling från årskurs tre. Minst hälften av tiden tillbringar du då ute på en arbetsplats och kan dessutom tjäna pengar medan du studerar. Efter gymnasiet har du fantastiska möjligheter att få jobb.

Du kan läsa mer om hur lärlingsutbildning fungerar här.

Högskoleförberedande

Du kan fortsätta att studera efter el- och energiprogrammet. De kurser som ger grundläggande högskolebehörighet ingår i utbildningen, men du har möjlighet att välja bort de kurserna om du vill.

Du kan läsa mer om att välja omfattning av studieplan här Pdf, 57.5 kB, öppnas i nytt fönster..

Läs mer om grundläggande högskolebehörighet för yrkesprogram på Skolverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan läsa mer om el- och energiprogrammet på Skolverkets utbildningsguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exempel på jobb efter examen

Elektriker, industritekniker, automationstekniker, driftoperatör, installationstekniker, serviceelektriker, industrielektriker, fibertekniker, larm- och säkerhetstekniker.

Du kan studera vidare till

Auktoriserad elinstallatör, elkonstruktör, ingenjör inom el och automation, med mera.

Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.

Skugga oss!

Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på el- och energiprogrammet? Anmäl dig genom att kontakta:
Kristian Keronen, programansvarig
Mejladress: kristian.keronen@mark.se

Kontakt

Har du funderingar, välkommen att höra av dig till oss!
El- och energiprogrammet
Mejladress: eloenergiprogrammet@mark.se

Tinah Hallberg, rektor för enhet A
Telefon: 0320-21 74 07
Mejladress: tinah.hallberg@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.

mg_logo

Publicerades:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen