Sidans innehåll
El- och energiprogrammet
Dagens samhälle är i ständig och snabb förändring och helt beroende av energi. Alla delar i energisystemet hänger ihop med varandra och här får du lära dig att se helheten. Det här är en yrkesutbildning för dig som vill arbeta med automationsteknik och elinstallationer.
Våra inriktningar
Automationsteknik
På den här inriktningen kommer du att lära dig om mekatronik, elektroteknik, datorteknik, drift och underhåll av system samt programmering. Du lär dig att planera, installera och sätta automatiserade system i drift. Du får även grundläggande kunskaper i datorkommunikation, nätverksteknik och robotteknik.
Elteknik
Här får du kunskaper i elektromekanik, energiteknik, datorteknik och mekatronik. Du får möjlighet att arbeta med kraft- och belysningsinstallationer, fiber-och datanät samt styrutrustning i fastigheter för framtidens bostäder och industrier. Du utvecklar din förmåga att installera, underhålla och reparera olika elanläggningar.
Möjlighet till gymnasial lärlingsutbildning
Under år två och tre får du chansen att ha arbetsplatsförlagt lärande (apl) i totalt minst 16 veckor. Då får du prova på arbetslivet på riktigt och knyta värdefulla kontakter för framtiden.
Båda inriktningarna kan du gå som lärling från år tre, där minst hälften av tiden är apl. Du har också möjlighet att söka gymnasial lärlingsanställning (GLA) och få lön när du studerar. Efter gymnasiet har du alltså mycket goda möjligheter till anställning.
Du kan läsa mer om hur lärlingsutbildning fungerar här.
Högskoleförberedande
Du kan fortsätta att studera efter el- och energiprogrammet. De kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram, men du kan välja bort dessa kurser om du vill. Du har också möjlighet att läsa vidare på yrkeshögskola och folkhögskola.
Du kan läsa mer om att välja omfattning av studieplan här Pdf, 57.5 kB, öppnas i nytt fönster..
Exempel på jobb efter examen
Elektriker, industritekniker, automationstekniker, driftoperatör, installationstekniker, serviceelektriker, industrielektriker, fibertekniker, larm- och säkerhetstekniker.
Du kan studera vidare till
Auktoriserad elinstallatör, elkonstruktör, elektroingenjör med mera.
Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.
Poängplaner
Vi reserverar oss för att ändringar kan ske i poängplanerna.
Poängplan för el- och energiprogrammet 2024–2025 (pdf) Pdf, 147.8 kB, öppnas i nytt fönster.
Skugga oss!
Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på el- och energiprogrammet? Anmäl dig genom att kontakta:
Jan Gelin, programansvarig
Mejladress: jan.gelin@mark.se
Kontakt
Har du funderingar, välkommen att höra av dig till oss!
El- och energiprogrammet
Mejladress: eloenergiprogrammet@mark.se
Tinah Hallberg, rektor för enhet A
Telefon: 0320-21 74 07
Mejladress: tinah.hallberg@mark.se
Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.
Publicerades:
Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen