Sidans innehåll

Tjej visar kläder för kund i en butik.

Försäljnings- och serviceprogrammet

En blomstrande handel är lika med ett framgångsrikt samhälle. Handelssektorn är en ständigt växande marknad där köpare och säljare möts, oavsett om det är i fysiska butiker eller genom den digitala världen.

På försäljnings- och serviceprogrammet får du kliva in i butiksvärlden och utforska konsten att sälja, bemöta kunder, hantera marknadsföring och kommunicera. Utbildningen är perfekt för dig som är serviceinriktad och älskar att interagera med människor.

Handeln består av många olika branscher som är i ständigt behov av talanger med rätt färdigheter. Det mest centrala är förmågan samspela med människor, både kunder och medarbetare. Därför kommer du att få utveckla din förmåga att kommunicera och bygga hållbara relationer.

Under ditt tredje år kommer du att få lära dig grunderna i att starta, driva och avsluta ett eget företag inom ramen för Ung Företagsamhet (UF). Då får du möjlighet att träna upp din kreativitet och entreprenörsanda. Vi erbjuder även alla i årskurs tre att ta truckkort, något som många arbetsgivare värderar högt.

Lärlingsutbildning

Programmet är en lärlingsutbildning, vilket innebär att minst hälften av din tid kommer att spenderas på en arbetsplats (apl). Detta ger dig fantastiska möjligheter att knyta värdefulla kontakter och att bli anställd efter examen.

Du kan läsa mer om hur lärlingsutbildning fungerar här.

Högskoleförberedande

Du kan fortsätta att studera efter försäljnings- och serviceprogrammet. De kurser som ger grundläggande högskolebehörighet ingår i utbildningen, men du har möjlighet att välja bort de kurserna om du vill.

Du kan läsa mer om att välja omfattning av studieplan här Pdf, 57.5 kB, öppnas i nytt fönster..

Läs mer om grundläggande högskolebehörighet för yrkesprogram på Skolverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan läsa mer om försäljnings- och serviceprogrammet på Skolverkets utbildningsguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exempel på jobb efter examen

Butikssäljare, företagssäljare, lagerarbetare, marknadsassistent, inköpsassistent, kundtjänstmedarbetare.

Du kan studera vidare till

Butikschef, webbutvecklare e-handel, butikskommunikatör, affärsutvecklare, tullspecialist, internationell säljare, paralegal, med mera.

Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.

Skugga oss!

Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på försäljnings- och serviceprogrammet? Anmäl dig genom att kontakta:
Ann-Sofi Sinkkonen, lärlingskoordinator
Mejladress: ann-sofi.sinkkonen@mark.se

Kontakt

Har du funderingar, välkommen att höra av dig till oss!
Försäljnings- och serviceprogrammet
Mejladress: forsaljningoserviceprogrammet@mark.se

Markus Ring, rektor för enhet D
Telefon: 0320-21 73 75
Mejladress: markus.ring@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.

mg_logo

Publicerades:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen