Sidans innehåll

Elev framför en lyxbil i en bilverkstad.

Fordons- och transportprogrammet

Drömmer du om att arbeta som personbilsmekaniker? Då är det här en yrkesutibildning för dig! Om du dessutom älskar att lösa tekniska problem och trivs med att interagera med kunder och ge utmärkt service – då har du kommit rätt.

Bilbranschen är en spännande värld där den tekniska utvecklingen går snabbt. Här gäller det att hela tiden lära sig nytt för att hänga med. På den här utbildningen kommer du få de kunskaper som krävs för att arbeta med personbilar och använda rätt utrustning, metoder och datasystem.

Vår inriktning

Personbil

Inriktningen personbil leder till arbete som personbilsmekaniker vilket är ett samlingsnamn för alla som felsöker, analyserar, reparerar och utför service och underhåll på lätta fordon. Som personbilsmekaniker behöver du vara både praktiskt lagd och förstå tekniska system.

Utbildningen ger dig kunskaper om hur enskilda komponenter är uppbyggda och fungerar, men också avancerad elektronik, problemlösning och datahantering. Även om dagens fordon är tekniskt avancerade så finns det många praktiska uppgifter att behärska, som byte av bromsklossar, växellådor svetsning och enklare karosseriarbeten. Kundvård är också en viktig del av yrket och branschen behöver mekaniker som har god social kompetens.

Gymnasial lärlingsutbildning

Under din utbildning kommer du att vara en lärling, vilket bland annat innebär att över hälften av din tid kommer att spenderas ute i arbetslivet, vilket kallas arbetsplatsförlagt lärande (apl). Detta ger dig fantastiska möjligheter att knyta värdefulla kontakter och goda möjligheter till jobb efter examen.

Du kan läsa mer om hur lärlingsutbildning fungerar här.

Högskoleförberedande

Du kan fortsätta att studera efter fordons- och transportprogrammet. De kurser som ger grundläggande högskolebehörighet ingår i utbildningen, men du har möjlighet att välja bort de kurserna om du vill.

Du kan läsa mer om att välja omfattning av studieplan här Pdf, 57.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om grundläggande högskolebehörighet för yrkesprogram på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan läsa mer om fordons- och transportprogrammet på Skolverkets utbildningsguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exempel på jobb efter examen

Personbilsmekaniker, kundmottagare, reservdelstekniker, tekniker för personbilar och lätta fordon.

Du kan studera vidare till

Fordonstekniker, järnvägsingenjör, specialist elmotordrivna fordon, flygledare, tekniker tunga fordon, med mera.

Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.

Skugga oss!

Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på fordons- och transportprogrammet?
Anmäl dig genom att kontakta vår lärlingskoordinator Ann-Sofi Sinkkonen!

Kontakt

Ann-Sofi Sinkkonen, lärlingskoordinator
Telefon: 0705-17 09 09
Mejladress: ann-sofi.sinkkonen@mark.se

Markus Ring, rektor för enhet D
Telefon: 0320-21 73 75
Mejladress: markus.ring@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.

mg_logo

Publicerades:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen