Sidans innehåll

Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Mat är det mest universella vi har i världen. Den ska inte bara vara god, ge oss energi och näring – den kan också bli en upplevelse om du använder din kreativitet och ger bra service.
På det här programmet får du lära dig att planera, laga och servera välsmakande och näringsriktig mat. På skolans egen Restaurang Lovisa får lärlingarna möjlighet att servera trerätters lunch, bland annat den mat som avgångseleverna lagar som sitt slutprov. Läs mer på Restaurang Lovisas webbsida!
Vår inriktning
Kök och servering
Här lär du dig allt om att arbeta praktiskt med måltider nära kunder. Till exempel komponera matsedlar, välja råvaror och laga välsmakande, näringsriktig mat. I kallköket lär du dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Du får också kunskaper om servering och arbete i bar, samt arbete inom besöksnäringen.
Att arbeta som kock förutsätter att du kan arbeta snabbt och effektivt under tidspress. I arbetet som servitör tar du hand om miljön i matsalen, dukar, ger råd om mat och dryck och ser till att gästerna trivs och får vad de beställt. För att göra ett bra arbete måste du därför vara bra på att samarbeta, vara serviceinriktad samt stresstålig.
Lärlingsutbildning
Hos oss går du det här programmet som lärling, vilket innebär att minst hälften av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande, så kallat apl. Du kan då skaffa viktiga kontakter i arbetslivet och får mycket goda jobbmöjlig- heter efter gymnasiet.
Du kan läsa mer om hur lärlingsutbildning fungerar här.
Högskoleförberedande
Du kan fortsätta att studera efter restaurang- och livsmedelsprogrammet. De kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram, men du kan välja bort dessa kurser om du vill. Du har också möjlighet att läsa vidare på yrkeshögskola och folkhögskola.
Du kan läsa mer om att välja omfattning av studieplan här Pdf, 57.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Exempel på jobb efter examen
Kock, köksbiträde, kallskänka, servitör, servitris, hovmästare, skribent inom mat och vin med mera.
Du kan studera vidare inom
Bageri, måltidskunskap och värdskap, måltidsekologi, sommellierie, kulinarisk kock, livsmedelsteknik, specialkost med mera.
Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.
Poängplaner
Vi reserverar oss för att ändringar kan ske i poängplanerna.
Skugga oss!
Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på restaurang- och livsmedelsprogrammet? Anmäl dig genom att kontakta vår lärlingskoordinator Ann-Sofi Sinkkonen!
Kontakt
Ann-Sofi Sinkkonen, lärlingskoordinator
Telefon: 0705-17 09 09
Mejladress: ann-sofi.sinkkonen@mark.se
Markus Ring, rektor för enhet D
Telefon: 0320-21 73 75
Mejladress: markus.ring@mark.se
Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.

Publicerades:
Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen