Sidans innehåll
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Mat är det mest universella vi har i världen. Den ska inte bara vara god, ge oss energi och näring – den kan också bli en upplevelse om du använder din kreativitet och ger bra service.
På det här programmet får du lära dig att planera, laga och servera välsmakande och näringsriktig mat. Hos oss går du inriktningen Kök och servering som lärling vilket innebär att minst hälften av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande, så kallat apl. Du kan då skaffa viktiga kontakter i arbetslivet och får mycket goda jobbmöjligheter efter gymnasiet.
Vår inriktning
Kök och servering
Här lär du dig allt om att arbeta praktiskt med måltider nära kunder. Till exempel komponera matsedlar, välja råvaror och laga välsmakande, näringsriktig mat. I kallköket lär du dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Du får också kunskaper om servering och arbete i bar, samt arbete inom besöksnäringen.
Att arbeta som kock förutsätter att du kan arbeta snabbt och effektivt under tidspress. I arbetet som servitör tar du hand om miljön i matsalen, dukar, ger råd om mat och dryck och ser till att gästerna trivs och får vad de beställt. För att göra ett bra arbete måste du därför vara bra på att samarbeta, vara serviceinriktad samt stresstålig.
Lärlingsutbildning
Programmet är en lärlingsutbildning, vilket innebär att minst hälften av din tid kommer att spenderas på en arbetsplats (apl). Detta ger dig fantastiska möjligheter att knyta värdefulla kontakter och att bli anställd efter examen.
Du kan läsa mer om hur lärlingsutbildning fungerar här.
Högskoleförberedande
Du kan fortsätta att studera efter restaurang- och livsmedelsprogrammet. De kurser som ger grundläggande högskolebehörighet ingår i utbildningen, men du har möjlighet att välja bort de kurserna om du vill.
Du kan läsa mer om att välja omfattning av studieplan här Pdf, 57.5 kB, öppnas i nytt fönster.
Exempel på jobb efter examen
Kock, köksbiträde, kallskänka, servitör, servitris, hovmästare, skribent inom mat och vin.
Du kan studera vidare inom
Bageri, måltidskunskap och värdskap, måltidsekologi, sommelierie, kulinarisk kock, livsmedelsteknik, specialkost med mera.
Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.
Poängplaner
Vi reserverar oss för att ändringar kan ske i poängplanerna.
Skugga oss!
Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på restaurang- och livsmedelsprogrammet? Anmäl dig genom att kontakta vår lärlingskoordinator Ann-Sofi Sinkkonen!
Kontakt
Ann-Sofi Sinkkonen, lärlingskoordinator
Telefon: 0705-17 09 09
Mejladress: ann-sofi.sinkkonen@mark.se
Markus Ring, rektor för enhet D
Telefon: 0320-21 73 75
Mejladress: markus.ring@mark.se
Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.
Publicerades:
Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen