Sidans innehåll

Kockhänder tärnar kantareller

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Mat är det mest universella vi har i världen. Den ska inte bara vara god, ge oss energi och näring – den kan också bli en upplevelse om du använder din kreativitet och ger bra service.

På det här programmet får du lära dig att planera, laga och servera välsmakande och näringsriktig mat. Hos oss går du inriktningen Kök och servering som lärling vilket innebär att minst hälften av utbildningen är arbets­plats­förlagt lärande, så kallat apl. Du kan då skaffa viktiga kontakter i arbetslivet och får mycket goda jobbmöjlig­heter efter gymnasiet.

Vår inriktning

Kök och servering

Här lär du dig allt om att arbeta praktiskt med måltider nära kunder. Till exempel komponera matsedlar, välja råvaror och laga välsmakande, näringsriktig mat. I kallköket lär du dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Du får också kunskaper om servering och arbete i bar, samt arbete inom besöksnäringen.

Att arbeta som kock förutsätter att du kan arbeta snabbt och effektivt under tidspress. I arbetet som servitör tar du hand om miljön i matsalen, dukar, ger råd om mat och dryck och ser till att gästerna trivs och får vad de beställt. För att göra ett bra arbete måste du därför vara bra på att samarbeta, vara serviceinriktad samt stresstålig.

Lärlingsutbildning

Programmet är en lärlingsutbildning, vilket innebär att minst hälften av din tid kommer att spenderas på en arbetsplats (apl). Detta ger dig fantastiska möjligheter att knyta värdefulla kontakter och att bli anställd efter examen.

Du kan läsa mer om hur lärlingsutbildning fungerar här.

Högskoleförberedande

Du kan fortsätta att studera efter restaurang- och livsmedelsprogrammet. De kurser som ger grundläggande högskolebehörighet ingår i utbildningen, men du har möjlighet att välja bort de kurserna om du vill.

Du kan läsa mer om att välja omfattning av studieplan här Pdf, 57.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om grundläggande högskolebehörighet för yrkesprogram på Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan läsa mer om restaurang- och livesmedelsprogrammet på Skolverkets utbildningsguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Exempel på jobb efter examen

Kock, köksbiträde, kallskänka, servitör, servitris, hovmästare, skribent inom mat och vin.

Du kan studera vidare inom

Bageri, måltidskunskap och värdskap, måltidsekologi, sommelierie, kulinarisk kock, livsmedelsteknik, specialkost med mera.

Ta gärna kontakt med våra SYV (studie- och yrkesvägledare) om du vill ta reda på mer om dina möjligheter efter gymnasieutbildningen. Kontaktuppgifter till SYV hittar du här.

Skugga oss!

Vill du vara med en dag och se hur det är att gå på restaurang- och livsmedelsprogrammet? Anmäl dig genom att kontakta vår lärlingskoordinator Ann-Sofi Sinkkonen!

Kontakt

Ann-Sofi Sinkkonen, lärlingskoordinator
Telefon: 0705-17 09 09
Mejladress: ann-sofi.sinkkonen@mark.se

Markus Ring, rektor för enhet D
Telefon: 0320-21 73 75
Mejladress: markus.ring@mark.se

Fler kontaktuppgifter till Marks Gymnasieskola hittar du här.

mg_logo

Publicerades:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen